Home » fashion, Moda damska, Style

Pokaz, że aż palce lizać.

17 lutego 2010 Ten post czytało już 3 473 gości Bez komentarza

Czy znacie kogoś, kto nie lubi czekolady? Można ją chrupać, pić, ssać i każdy ma na to swoje sposoby. No a gdyby tak „ponosić” czekoladę? Nie w tylnej kieszeni, bo się nam rozpuści, tylko w formie sukienek, pancerzy, wyszukanej biżuterii i całego modowego szaleństwa. Jeden z tegorocznych pokazów, który zapamiętam na dłużej zorganizowano w Szanghaju, podczas imprezy Salon du Chocolat.

Salon miał swoje początki w Paryżu, ale że czekoladę lubi cały świat, targi tej słodkości odbywają się w wielu miejscach na świecie, między innymi w Nowym Jorku, Tokyo czy Moskwie.

W Szanghaju do przygotowania kreacji użyto szwajcarskiej czekolady i odpadów po słodkościach – folii i sreberek. Wszystko zgodnie z duchem eko. Jak wiemy czekolada niestety nie lubi ciepła, więc cukiernicy chcąc zapobiec katastrofie wymieszali ją ze specjalnymi utwardzaczami. Osobiście czuję się lekko niedopieszczona, bo na wybiegu pojawiły się prawie same kreacje damskie. Za to zdecydowanie bardziej przypadł mi do gustu paryski pokaz z ubiegłego roku. Chociaż do tej pory nie rozumiem zasadności powtarzania z sezonu na sezon niektórych modeli?

A odbiegając nieco od tematu mody… Jeśli ktoś chce zaszaleć, to polecam wybrać się na słodkie zakupy do teksańskiego Dallas, gdzie wytwarzane są jedne z najbardziej ekskluzywnych czekoladek świata. Przyjemność nie należy do najtańszych – $109 za pudełko najlepszej czarnej czekolady z ziaren kakaowca sprowadzanych z Ekwadoru, Trinidadu, Wybrzeża Kości Słoniowej i Wenezueli. W tym wypadku przytycie raczej nam nie grozi;)

Noka

Będę patriotką i pojadę do Wedla (kupionego kilka lat temu przez Cadbury i wystawionego teraz na kolejną próbę:( uzupełnić zapasy o jakieś przemyślne praliny i zrobię zbroję Michałowi;) Ale nie namawiajcie mnie na zdjęcia z tego czekoladowego show! Ja utwardzaczy dodawać nie będę…

Na koniec zobaczcie, jak wygląda pokaz czekoladowej mody od kuchni (a w zasadzie w tym przypadku od cukierni;)

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...Loading...

Skomentuj wpis na blogu!

Wpisz komentarz poniżej lub trackback z Twojego bloga. Możesz również śledzić komentarze przez kanał RSS.

Pisz zrozumiale i na temat. Nie spamuj.

Możesz używać poniższych tagów:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Chcesz, aby przy komentarzu pojawił się Twój avatar? Zarejestruj się na Gravatar.